tiistai 7. maaliskuuta 2017

Treenipäivä

Minulta kysytään usein, käynkö kuntoutuksessa. Kun vastaan myöntävästi, ihmisiä kiinnostaa tietää mitä se käytännössä tarkoittaa. Sen tarkassa selittämisessä riittää kuitenkin aineksia pariinkin postaukseen, ihan jo siksi, ettei kukaan tervejärkinen jaksa lukea kilometrin mittaista kirjoitelmaa siitä, mitä treeneissä tehdään.

Aivoinfarktipotilaan liikkuminen on on tärkeää. Liikunnan on tarkoitus olla mahdollista halvauksen saanutta puolta kuntouttavaa, mutta myös yleiskuntoa kohottavaa. Liian rasittavaa se ei kuitenkaan saa enää olla. Liikunnan aikana rasituksen tulisi olla kohtalaista. Voimakas rasitus, taistelulajit, sukeltaminen ja painonnosto ovat tästä eteenpäin kiellettyjen listalla. Iskut päähän, hengityksen voimakas pidättäminen ja voimakkaat painevaihtelut päässä (suomeksi ponnistelu) ovat kiellettyjä. Eli se siitä maratoonarin, luolasukeltajan ja crossfit-mestarin urasta... No, ehkäpä nämä eivät olleet todennäköisimpiä vaihtoehtoja muutenkaan.

Liikuntapiirakka on yleisin fysioterapeutin käyttämä sana. Yleisin lause tuntuu olevan  "Muista tehdä asioita jotka tuottavat mielihyvää! Se ehkäisee masennusta!". Joten tässäpä teille näytille Liikuntapiirakka, jonka pohjalta myös kuntoutujien liikuntaohjelmat suunnitellaan. Mutta Liikuntapiirakka ei ole vain meille, se on myös teille tarkoitettu. Eli ei kun suunnittelemaan omaa ohjelmaa!

Käyn fysioterapiassa 2 kertaa viikossa. Fysioterapian tiloissa on oma kuntoutujille suunnattu sali. Harjoitusaika on päivittäin samaan aikaan. Meitä on paikalla 1-20 kerrallaan, yleensä 5-10. Jokaisella on oman fysioterapeutin laatima ohjelma.  Ohjelma on suunniteltu noin tunnin mittaiseksi.

Kerran viikossa käyn uimahallilla kuntoutumassa. Vesijuoksen ja uin, yleensä aina enemmän toista ja vain hieman toista jotta rasitustaso olisi sopiva. Kokonaisuutena nämä reissut ovat hyvin uuvuttavia, nukahdan heti kotiin päästyäni. 

Lisäksi teen kotitreenejä. Poljen 5-10 min kuntopyörällä (trust me, se on jo kunnollinen rasitus tällä hetkellä). Asetun jumppapallolle, ja harjoittelen tasapainoa ja painonsiirtoja. Asetun jumppamatolle, ja harjoittelen pallon kanssa eri lihasryhmiä ja koordinaatiota. Lopuksi venyttelen. Koetan tehdä kotitreenit vähintään 5 päivänä viikossa. Viikonloppuna teen näitä harvemmin, keskittyminen on hankalampaa perheen ollessa paikalla. Lisäksi viikonloppuna tulee myös yleensä käveltyä enemmän, ja oltua aktiivisempi, joten treeniä tulee tarpeeksi.

Tosiasiassa aivojen kannalta jokainen päivä on treenipäivä. Aivojeni kannalta kuntouttamista on myös lepo, lukeminen ja musiikin kuuntelu. Aivoja rasittaa jokainen keskustelu, jokainen televisio-ohjelma, jokainen ajelumatka. Ne treenaavat hieman jopa nukkuessani, joskin enimmäkseen nekin silloin lepäävät. Uusia yhteyksiä ja tiedon kulkuväyliä rakentuu entisten tilalle toistojen myötä.
Vaikka aivot tekevät työtä lähes jatkuvasti, potilaalle kuntoutumisen vauhti tuntuu toisinaan tuskastuttavan hitaalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti